zoeken

Ondermijning in de horecabranche en retail – Praktische handreiking voor gemeentelijk toezicht en beleid

categorie: Horeca
BINNENKORT BESCHIKBAAR

Dit handboek bevat een compacte, heldere en vooral praktische handreiking om ondermijning in de horecabranche en retail te herkennen én aan te pakken. Uitgelegd wordt wat ondermijning precies inhoudt. In de horecabranche kunt u bijvoorbeeld denken aan schijn- en witwasconstructies, VIP-ruimtes, criminele portiers, illegale speelautomaten, pokeren, gecodeerde menukaarten, bedrieglijke bankbreuk, buitenlandse BV’s en trustconstructies, ondermijning bij paracommerciële instellingen. Toegelicht wordt waarom juiste genoemde branches zo kwetsbaar kunnen zijn en welke signalen kunnen duiden op vormen van ondermijning.

Tevens wordt een toelichting gegeven op mogelijke vormen van ondermijning in speelautomaten- en arcadehallen (zoals opgeblazen omzetcijfers, illegale gokpraktijken, fraude, schijnconstructies, nep-bedrijven, ronseling kwetsbare jongeren) en wordt stilgestaan bij signalen om mogelijke vormen van ondermijning in de retail  (pindakaaswinkel / stroopwafelwinkels, wasserettes, zonne- en nagelstudio’s, toeristenwinkels, kap- en beautysalons)  te herkennen  (façadebedrijf, spookactiviteiten, katvangers, gebrekkige voorraadadministratie, veel contante transacties, opslag illegale goederen en dergelijke) én aan te pakken.

Klik hier voor de inhoudsopgave.

Beschrijving

BINNENKORT BESCHIKBAAR

Ondermijning vormt een groeiende bedreiging voor gemeenten in heel Nederland. Criminele netwerken maken op geraffineerde wijze gebruik van de bovenwereld om illegale activiteiten te verhullen. Met name de horecasector en de retail zijn aantrekkelijke doelwitten.

Van het witwassen van crimineel geld tot intimidatie en infiltratie in vergunningstrajecten – ondermijning tast niet alleen de integriteit van onze samenleving aan, maar ook het vertrouwen van inwoners in de overheid. Een krachtige en gecoördineerde aanpak is essentieel om deze sluipende dreiging het hoofd te bieden.

Uitgelegd wordt wat ondermijning precies inhoudt en waarom genoemde juist sectoren kwetsbaar zijn. Zo bevat dit handboek een compacte, heldere en vooral praktische handreiking om allerlei vormen van ondermijning in de horecabranche te herkennen, zoals bijvoorbeeld schijn- en witwasconstructies, VIP-ruimtes, criminele portiers, illegale speelautomaten, pokeren, gecodeerde menukaarten, bedrieglijke bankbreuk, buitenlandse BV’s en trustconstructies, ondermijning bij paracommerciële instellingen.

Tevens wordt een toelichting gegeven op mogelijke vormen van ondermijning in speelautomaten- en arcadehallen (zoals opgeblazen omzetcijfers, illegale gokpraktijken, fraude, schijnconstructies, nep-bedrijven, ronseling kwetsbare jongeren) en wordt stilgestaan bij signalen om mogelijke vormen van ondermijning in de retail  (pindakaaswinkel / stroopwafelwinkels, wasserettes, zonne- en nagelstudio’s, toeristenwinkels, kap- en beautysalons)  te herkennen  (façadebedrijf, spookactiviteiten, katvangers, gebrekkige voorraadadministratie, veel contante transacties, opslag illegale goederen en dergelijke) én aan te pakken.

Daarnaast is een aantal handige checklists opgenomen en geeft dit handboek inzicht in hoe een gemeente, mogelijk tezamen met andere toezichthoudende en opsporingsdiensten, effectief kan optreden. Welke stappen kunt u nemen bij vermoedens van ondermijning? Welke samenwerkingspartners zijn cruciaal?

Met dit handboek wordt een bijdrage geleverd aan de bewustwording, kennisdeling en aan daadkracht binnen gemeentelijke organisaties om de aanpak van ondermijning effectief vorm te geven.

ISBN: 978-94-93104-19-8

Klik hier voor de inhoudsopgave.